Da, intram direct ”în pâine” cum se spune…

Pentru că am început cu realizarea unui produs din materialele reciclabile din procesul de brodare, este important să știți care sunt firele ce ne sunt necesare în realizarea broderiilor cu mașinile noastre de brodat…pe care, le puteți si recicla.

Trebuie să vă gândiți la broderie, ca la o rețetă, unde firele de broderie fac parte din ingredinete.

Pentru a găsi rețeta perfectă, trebuie să găsim acele fire care se potrivesc cel mai bine pentru mașina noastră.

Firele din Poliester

Aceste fire sunt recomandate pentru cele mai multe din proiectele de broderie, deoarece lucesc, ele conferă broderiei produsului o imagine profesionistă.

Firele din poilester sunt printre cele mai rezistente de aceea sunt excelente pentru majoritatea broderiilor aplicate pe îmbrăcăminte sau obiecte de decor, în special cele de exterior. Ele sunt foarte rezistente la procesul des de spălare. Deci, dacă aveți copii dornici de joacă afară, cărora le place să se murdărească, broderia realizată pe hăinuțele lor cu aceste fire, va rezista foarte bine la spălările repetate.

Și…cel mai bun lucru la aceste fire, este că mașina ta de brodat va fi foarte fericită având în vedere că nu va trebui să se oprească de multe ori. Aceste  fire se rup foarte greu și nu veți avea probleme în acest sens.

În România, există numeroși distribuitori de fire de brodat, pe care aceștia le procură direct sau mai puțin direct de la producători.

Producători de astfel de fire de brodat sunt cei de la Madeira , de la Gunold, Isacord de la Amann sau de la Durak și lista este foarte lungă.

La noi în țară printre cele mai căutate și folosite sunt cele de la Madeira și de la Gunold.

Firele din Vâscoză

Sunt firele cu un luciu aparte, care nu sunt la fel de rezistente ca cele din poliester, dar sunt mult mai fine la atingere și rămân fine chiar și la un număr foarte ridicat și dens de împunsături.

Firele din vâscoză sunt mai puțin dure, mai puțin abrazive decât firele din poliester. Firul de rayon fiind, de asemenea, mult mai moale la atingere cu pielea, făcându-l alegerea perfectă pentru îmbrăcămintea de corp. Mai ales pentru articolele care sunt mai puțin puse „sub” uzură decât cele cu uzură  „exterioară” – dosul broderiei de pe o îmbrăcăminte poate fi de fapt iritantă atunci când se folosesc firele de poliester. De asemenea, moliciunea se poate aplica și utilajelor. Rayonul de vâscoză poate fi mai blând cu părțile componente ale mașinii de brodat și necesită mai puțină tensiune.

La producători de fire din vâscoză, pe lângă cei enumerați mai sus, îi mai putem adăuga și pe cei de la Gütermann

Firele din Bumbac

Aceste fire sunt la fel de deosebite deoarece ele dau un efect contrar celor de mai sus și anume un efect mat.

Ele sunt perfecte atât pentru mașinile de brodat, dar și pentru cele de quilting sau patchwork. Sunt ideale pentru broderii cu efect de lână, cu efect de lucru manual iar dacă le folosiți împreună cu cele lucioase produc efecte extrem de interesante.

Firele din Mătase

Firele de mătase pot fi costisitoare și ar putea fi dificil să găsiți culorile specifice dorite.

Sunt firele pe care doriți să le utilizați pentru proiecte de ultimă generație sau pentru brodarea pe țesături de lux.

Mătasea este un produs de lux și este căutată în lumea modei astfel că este considerată la fel de luxoasă și atunci când vine vorba de brodarea la mașina de brodat  .

Firul din mătase este puternic și fin, totuși are o strălucire și o catifelare care este de neegalat când vine vorba să îl comparăm atât cu firul din poliester, cât și cu cel din rayon.

 

Firele Metalice

Firele metalice sunt cele mai complexe având textura metalică care le face destul de dificile atunci când le pui pe mașine de brodat.

Acestea oferă culori și străluciri deosebite pe care alte fire nu le pot imita, dar mulți din utlizatorii noi de fire de brodat metalice se pot frustra repede, deoarece reconfigurarea mașinii de brodat poate fi un proces foarte iritant și consumator mult timp.

Pentru a avea un start bun în ceea ce privește lucrul cu firele metalice vă putem da două sfaturi importante:

  • ajustați tensiunea firelor spre tensiunea cea mai slabă
  • lucrați cu o viteză cât mai mică, poate chiar minimă

Sperăm că v-ați făcut o idee mai clară despre ce fire să folosiți în lucrările dumneavoastră, și vă invitam să citiți mai departe articolele noastre despre procesul de brodare cu mașinile de brodat.

 

 

 

 

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *