Inserții, stabilizatoare, întărituri- atâtea denumiri un singur scop. 

Ce sunt mai exact aceste materiale pentru mașinile de brodat? Pentru cineva nou în arta broderiei cu mașina de brodat, inserțiile sunt o adevărată enigmă. Există o varietate atât de largă încât cineva nefamiliarizat, se poate pierde și frustra ușor…

Și totuși, dacă ești chiar la început, te putem îndruma să începi cu cele mai importante tipuri de inserții și care au utilitate în majoritatea proiectelor tale.

Inserțiile, ca și la croitorie, sunt materiale sintetice care oferă un suport suplimentar pentru țesătura pe care se brodează, respectiv coase.

Acestea vin în diferite gramaje. De obicei, stabilizatorii cu gramaj mai mare, se folosesc pe țesături cu greutate/gramaj mai mare.

Unele inserții sunt destinate să rămână pe produsul finit (cut-away) iar altele sunt doar temporare si se elimină ușor prin rupere atât cât este posibil la finalizarea proiectului. (tear-away)

Există, de asemenea, tipuri de stabilizatori care sunt solubili în apă (hidrosolubili). Adică, după ce ați terminat de brodat designul, trebuie doar să udați stabilizatorul și acesta dispare!

Și totuși, cum alegem inserția potrivită?

  • Un prim factor pe care l-am specificat și care probabil că este cel mai important, a fost grosimea materialului. Acest lucru înseamnă automat, că vorbim despre tipul de material pe care se dorește a fi executată broderia.

Tricoturile, jersey-ul cum ar fi anumite tricouri sau hanorace, pot fi destul de alunecoase și vor necesita o bază mai stabilă.

Alte materiale, care deși nu sunt ca tricoturile, dar sunt destul de groase, cum ar fi denimul, vor necesita de asemenea stabilizatori cu un gramaj mai dens.

          Anumite țesături însă, cum ar fi voalul sau mătasea, vor avea nevoie de suporturi foarte subțiri, care pot fi îndepărtate cu ușurință, pentru a nu lăsa urme. În astfel de cazuri se recomandă un stabilizator solubil în apă.

  • Alegerea Designului/Programului de Broderie- este de asemenea un alt factor cheie de luat în considerare. Regula de bază fiind, cu cât este mai complex sau mai complicat un design, cu atât inserția trebuie să fie mai groasă.

        Cu cât un design are o arie de brodare mai mare, în special cu grafice complexe digitalizate, o inserție mai densă, adică mai groasă, va oferi mai multă stabilitate țesăturii și va fi o bază bună pentru designul brodat.

         Un design cu multe împunsături, va trebui să beneficieze de o inserție cu gramaj mediu de tip cut-away și evident, pentru un design ușor, cu puține împunsături, se potrivește cel mai bine o inserție cu un gramaj subțire, sau poate chiar cu structură tip plasă (cel mai probabil tip tear-away)

  • Un alt factor în alegerea tipului de inserție îl are imaginea produsului final. Imaginea finală a Proiectului.

         Alegerea celui mai bun stabilizator pentru proiectul dvs. depinde și de aspectul final de care aveți nevoie. Dacă doriți un finisaj complet curat, fără resturi de stabilizator care să se vadă, veți avea nevoie de o inserție solubilă în apă (hidrosolubilă) sau care se elimină la căldură (termo-gaze). Alți întăritori, cum ar fi cut-away,  vor lăsa ceva urme pe material, de la aceștia putând fi îndepărtate doar bucățile laterale rămase în exces. Însă, deși majoritatea oamenilor o consideră inestetic pe haina finală, inserția rămasă poate oferi suport suplimentar pentru cusături pe toată perioada utilizării produsului.

Înainte să trecem la descrierea amănunțită a fiecărui stabilizator în parte, trebuie să știți că tipul mașinii de brodat, acele, firele și gherghefurile vor juca un rol important în rezultatul final al procesului de brodare.

Vă sfătuim să experimentați cât mai mult!

Înainte să folosiți o inserție cu care nu ați mai lucrat, cu o țesătura sau chiar cu un design de asemenea, vă sfătuim să  faceți o probă înainte de a începe proiectul dumneavoastră real.

Sperăm ca acest articol să vă ofere instrucțiunile de care aveți nevoie pentru a vă ușura cât mai mult alegerea stabilizatorului corect pentru proiectul dumneavoastră.

V-am explicat până acum unele dintre cele mai importante considerente atunci când alegem inserția, acum să trecem prin cele patru tipuri principale de stabilizatori pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine diferențele.

Cele patru tipuri de întăritori sunt:

  • Cut-Away (se îndepărtează prin tăierea cu foarfeca)
  • Tear-Away (se îndepărtează prin rupere)
  • Wash-Away (se dizolvă în apă)
  • Heat-Away (se dizolvă la căldură)

Fiecare în parte, se prezintă în diferite grosimi/gramaje, se lipesc, sunt adezive sau neadezive.

Inserțiile Cut-Away (cele care se îndepărtează prin tăierea cu foarfeca) le puteți folosi atunci când aveți broderii groase, dense și când este necesar să îndepărtați doar perimetrul din jurul inserției. Sunt foarte recomandate la țesăturile elastice deoarece acest tip de inserție stabilizează broderia și o ajută să nu fie și ea elastică, așa încât să se vadă frumos și curat pe material.

Printre producătorii importanți de astfel de inserții sunt cei de la Madeira, cei de la Gunold, Sulky, etc.

Stabilizatorii Tear-Away (cei care se îndepărtează prin rupere) oferă mai mult un suport temporar pentru designul dvs. de broderie. Ei tind să fie mai ușor de îndepărtat, dar ar trebui să aveți grijă să nu trageți sau să întindeți țesătura când faceți acest lucru. Multe dintre stabilizatoare se vor rupe mai ușor decât altele și se pot rupe mai bine într-o anumită direcție.

Există numeroși furnizori de aceste materiale la noi în țară, producătorii însă fiind aceași enumerați mai sus, dar și alții, poate mai puțin cunoscuți de noi.

Dacă doriți să vă asigurați că nu există urme de inserție pe produsul finit, inserțiile Wash-Away (hidrosolubile) sunt soluția perfectă. Acestea sunt prezentate fie sub formă de plastic, sau de plasă și sunt concepute pentru a se elimina de pe material prin spălare- dar este important să vă asigurați că materialul este lavabil înainte de a aplica acest stabilizator.

Pentru materialele nelavabile, cum ar fi catifeaua, satinul sau dantela, sunt foarte indicate inserțiile Heat-Away (care se dizolvă la căldură) care se comportă asemănător cu cele hidrosolubile. Acestea sunt cam cele mai puțin folosite stabilizatoare și doar atunci când materialele nu sunt lavabile.

Deoarece veți observa că unele combinații funcționează mai bine decât altele, veți avea nevoie de o selecție de stabilizatori în stoc.

Este foarte important, așa cum am spus mai devreme, să experimentați pentru că ceea ce merge pentru o persoană, nu este neapărat să meargă și pentru dumneavoastră. Numai încercând, veți găsi cea mai bună combinație pentru nevoile dumneavoastră.

Cu alegerile potrivite, vă puteți impresiona toți prietenii și cunoștințele cu lucrarea dumneavoastră minunată!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *